Na podstawie wyników badań glebowych Okręgowych Stacji Chemiczno-Rolniczych w wielu rejonach kraju stwierdzono niską zawartość magnezu. Brak magnezu utrudnia transport węglowodanów w roślinie oraz tworzenie substancji zapasowych. Niedobór magnezu powoduje mniejsze pobieranie fosforu i potasu oraz zmniejszenie tempa przemian związków azotu, co może prowadzić do nagromadzenia azotanów.
Magnez jest pierwiastkiem deficytowym w większości gleb lekkich. Stosunkowo rzadko występują niedobory na glebach ciężkich. Jest to składnik bardzo „ruchliwy”, podlegający łatwo wymywaniu w głębsze warstwy profilu glebowego. Dodatkowo kwaśny odczyn gleb sprzyja niskiej dostępności magnezu dla roślin. Optymalne pH dla dobrego pobierania magnezu wynosi od 6 do 7. Objawy niedoboru magnezu objawiają się chlorozą (żółknięciem liści). Małe niedobory mogą powodować tzw. marmurkowatość chlorofilu. Atom magnezu jest centralnym atomem chlorofilu i warunkuje jego tworzenie oraz prawidłowy przebieg reakcji fotosyntezy.
Magnez w roślinie odpowiada za szereg funkcji biochemicznych:
Magnez wpływa korzystnie na plonowanie i cechy jakościowe roślin. Oto jak magnez kształtuje cechy różnych upraw:
Rośliny dobrze zaopatrzone w magnez mają dłuższy okres wegetacji i lepiej plonują.
Rośliny mają różne wymagania odnośnie magnezu:
Dawkowanie magnezu ustala się na podstawie określenia zawartości magnezu w glebie, wykonanych przez Okręgowe Stacje Chemiczno-Rolnicze. Najłatwiej jest połączyć stosowanie magnezu z wapnowaniem wapnem węglanowo-magnezowym (średnio 35?O + 12% MgO). Wapnowanie można wykonać w okresie pożniwnym lub wczesną wiosną. Istnieją również inne nawozy magnezowe, takie jak siarczan magnezu do stosowania poprzez posypywanie oraz kainit, który jest składnikiem wielu nawozów ogrodniczych.
Granulacja nawozów wapniowo-magnezowych znacznie ułatwia zabieg wapnowania i nawożenia magnezem. W przypadku małych niedoborów magnezu można go uzupełnić poprzez wykonanie oprysku siarczanem magnezu oraz stosowanie wieloskładnikowych nawozów dolistnych, odpowiednich dla gatunku uprawianej rośliny.
Dobrym źródłem magnezu są również nawozy naturalne, takie jak obornik i gnojowica. Ze względu na małą zasobność gleb w magnez, duże straty wynikające z wymywania i wynoszenia z plonem roślin, proces dostarczania glebie magnezu powinien być wykonywany systematycznie. Magnezu nie może brakować.
Krzysztof Domagała
Źródło: www.nawozy.pl